Stäng fönster Gotland kn, VISBY SKEPPAREN 3 KV SKEPPAREN 3

Historik
KVARTERET SKEPPAREN - Kvarteret är i det närmaste rektangulärt till formen och är beläget i stadens sydvästra del. Kvarteret är något avsmalnade mot norr och gränsar till Kommendantsbacken i nordöst, Visborgsgatan i öster, Norra Slottsgränd i sydväst och Skeppargatan i nordväst. Kvarteret Skepparen benämndes tidigare Strandroten I och innefattade tomterna 10-16.
Från 1400-talets första hälft och fram till år 1679 ingick marken motsvarande dagens kvarter i området för Visborgs slott. Dessförinnan torde marken inte ha varit bebyggd. Vissa arkeologiska iakttagelser har gjorts i form av rester av murverk samt äldre kulturlager. Troligtvis härrör dessa lämningar från aktiviteten kring Visborgs slott. Sannolikt var det först vid 1700-talets mitt som kvarteret planlades och tomter kom att infästas och bebyggas. I husklassifikationen från år 1785 omnämns sju tomter som alla bebyggda med trähus. På vissa tomter fanns även komplementsbyggnader, exempelvis stall. På 1800-talets senare del delades den norra tomten, nummer 13, upp i en västlig och en östlig del. Dessa motsvarar idag Skepparen 1 och 2. I övrigt har kvarterets tomtindelning legat fast sedan 1700-talet.
Kvarteret utgörs idag av sammanlagt åtta fastigheter som alla är bebyggda. Bebyggelsens arkitektoniska helhet kan beskrivas som småborgerlig. Vid Kommendantsbacken domineras kvarteret helt av två stora sammanbyggda flerfamiljshus från 1800-talets slut respektive 1900-talets början. Ytterligare en byggnad med samma karaktär återfinns i kvarterets sydvästra hörn. I övrigt är bebyggelsen småskalig, och på tre av de fem återstående tomterna kvarstår huvudbyggnaderna från 1700-talet. Dessa byggnader är dock i om- och tillbyggt skick, oftast med exteriör prägel från sent 1800-tal. Kvarterets komplementsbyggnader är huvudsakligen uppförda vid 1900-talets mitt.
SKEPPAREN 3 - Fastigheten Skepparen 3 är en av kvarterets större fastigheter och är belägen i dess östra del, invid Visborgsgatan. Från 1400-talets första hälft och fram till år 1679 ingick marken som motsvarar dagens fastighet i området för Visborgs slott. Tomten infästes och bebyggdes sannolikt vid 1700-talets mitt, och sedan dess har avgränsningen legat fast. Fastigheten benämndes tidigare Strandroten I:12 och finns upptagen i husklassifikationen från år 1785. Där noteras att tomten var bebyggd med ett trähus, brygghus, stall och hönshus, alla med brädtak. Vid mitten av 1800-talet var fastigheten känd som skeppare Sellmors gård. På 1883 års karta syns de båda idag befintliga bostadshusen, stallet samt en liten byggnad, troligtvis ett avträde. Redan då var de två större byggnaderna sammanbyggda. Stallet, som senare blev vedbod, revs 1968.
Huvudbyggnaden från 1760-talet är placerad i fastighetens sydöstra hörn, längs Visborgsgatan. Vid fastighetens gräns söderut finns det före detta brygghuset, även det från 1760-talet. Dessa båda byggnader är idag sammanbyggda och bildar en funktionell enfamiljsbostad.
Vid fastighetens norra gräns, där det gamla stallet tidigare stod, finns idag en garagebyggnad från 1969, som har en relativt långt indragen placering från gatan. Garaget är sedan 1990-talet inrett till hönshus.
Ut mot gatan avgränsas fastigheten av ett högt, brunt plank av träfiberskivor med locklist. I planket finns en gångport i söder och en körport i norr. Mot grannfastigheterna i söder och väster finns faluröda brädplank, och i övrigt avgränsas tomten av omgivande byggnader. Gården är svagt terrasserad och gräsbevuxen. Där finns även ytor belagda med grus och kalkstensflis. Växtligheten utgörs bland annat av ett mullbärsträd, flera fruktträd och bärbuskar, diverse prydnadsväxter, murgröna, gammeldags tulpaner och liljor samt blomsterrabatter.