Stäng fönster Härnösand kn, HOV 1:25 HÄGGDÅNGERS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Förslag till ny kyrka uppgjordes redan 1761 av Daniel Hagman. Den nuvarande kyrkan uppfördes 1784-85 på medeltidskyrkans grund efter ritningar 1782 av Pehr Hagmansson, som även ledde arbetet. Tornet ritat av Carl Gustaf Blom-Carlsson 1827, men byggt först 1848. Grunden till tornet lades i samband med kyrkans byggnad. Högt läge vid liten sjö. Kyrkogårdsmur i natursten med kraftiga murade grindstolpar.
PLAN OCH MATERIAL - Rektangulär kyrkobyggnad med kor i öster, torn i väster och sakristia på nordsidan. Ingångar genom tornet och mitt på södra långväggen.
Byggd i gråsten med tegel i dörr- och fönsteromfattningar. Vitputsade fasader med sockel i natursten. Pilastrar markerar hörn och portaler. Taket från början spånklätt, nu belagt med kopparplåt.
EXTERIÖR - Långhusets fönsternischer upptill avslutade med rundbågiga blindsmygar ovanför de tresidigt avslutade dageröppningarna, ett karakteristiskt drag i Hagmanssons kyrkor. Tornet försett med åttkantig öppen lanternin i trä med höga rundbågiga öppningar och krönt av ett förgyllt kors. Sadeltak valmat över koret. Lägre sakristia med valmat tak.
INTERIÖR - En välbevarad interiör. Väggarna och det i tegel murade tunnvalvet vitputsade, indelade med parställda pilastrar och gördelbågar. Altaruppställning med kvardröjande senbarocka drag av Per Westman från 1797, målad och förgylld 1799 av Jonas Wagenius, som även stofferade predikstolen och målade draperier i blått med guldfrans på korväggen. Altartavlan med Korsfästelsen och därunder Nattvarden utförd av Joachim Öberg 1799. Al-tarskrank och läktarbarriär utförd 1787 av Johan Augustinsson. Predikstolen övertogs 1785 från Särbrå kyrka, snidad 1730 av Måns Gran. Nummertavla av Per Westman 1789, förgylld av J Öberg. Golvur 1814 av Per Persson i Lindome.
Sluten bänkinredning i tre kvarter. Öppna bänkar under läktaren. Orgel 1852-55 av J G Ek med fasad av Olof Hofrén. Avbalkning med låga skärmväggar under läktaren.