Stäng fönster Årjäng kn, TÖCKSMARKS STOM 9:1 TÖCKSMARKS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 – TÖCKSMARK

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger på gränsen mot Norge med kyrkan på en udde i sjön Töck. Den nuvarande träkyrkan i Töcksmark uppfördes 1819, men ersatte då en äldre, troligen av medeltida ursprung.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Medeltidskyrka av trä, men i övrigt av okänd utformning. I en inventarieförteckning för år 1730 nämns att kyrkan hade torn. Korsarmar tillbyggdes 1764. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes, troligen på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den timrade kyrkan har korsformad plan med tresidigt avslutat korparti, sakristia på korpartiets norra sida samt torn i väster. Kyrkan uppfördes 1819-21 i stort sett med befintlig planform. Särskild sakristia tillbyggdes först på 1880-talet i vinkeln mellan norra och östra korsarmen. I samband med restaurering 1978-82, efter förslag av arkitekt Jerk Alton, ersattes 1880-talets sakristia med den nuvarande.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Den stående panelen är vitmålad under skiffertäckta sadeltak; västtornet är avtrappat i tre språng. Exteriören har successivt fått sin nuvarande utformning. Kyrkan kläddes med panel 1835 och målades vit 1859, samtidigt som den vitlimmades invändigt. Vid en restaurering 1924-25, efter förslag av arkitekten Bror Almqvist, ersatte de nuvarande rundvälvda fönstren rektangulära från 1869. Ingångarna är förlagda i väster via tornets bottenvåning samt på den södra korsarmsgaveln. Kyrkorummet täcks av två korsade tunnvalv med profilerad taklist. I samband med 1920-talets restaurering framtogs dekorativa och figurativa målningar från byggnadstiden i valven och kring fönsteröppningarna. Altaruppsatsen är ursprungligen ett barockarbete från 1730-talet, men kompletterades 1819 eller 1825 med ny underdel, skulpterad av bonden Olof Persson i Östervallskog, som också förfärdigade två basunblåsande änglar.