Stäng fönster Uddevalla kn, THORILD 12 GALLIONEN

Historik
Domusvaruhuset i Uddevalla byggdes 1967-1968 och invigdes i juni 1968. Det ritades av Ungerskfödde arkitekten Kornél Pajor i en stil inspirerad av den internationella brutalismen. Varuhuset fyller hela kvarteret.
Efter att Domus lade ner omvandlades varuhuset till galleria 1990 under namnet Gallionen. Restaurangen lades ned, och vissa exteriöra ändringar gjordes, fr a togs en ny sidoentré upp så att man fick tillgång till affärslokalerna från ytterligare en sida. De tidigare grå betongelementen målades nu också vita, och några andra mindre förändringar. Mycket av det ursprungliga helhetsintrycket finns fortfarande kvar.
Tillsammans med den intilliggande affärsbyggnaden i kvarteret intill som tidigare inrymde EPA/Tempo/Åhléns utjorde detta Uddevallas "köpcentrum" fram tills dess att Torp norr om staden invigdes 1990.