Stäng fönster Strömsund kn, GÅXSJÖ 6:1 GÅXSJÖ KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - GÅXSJÖ

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Församling utbruten ur Hammerdal 1893.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger centralt i den odlade bygden på stranden av Gåxsjön norr om Storsjöområdet.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Gåxsjö kyrka av trä uppfördes 1884-86 av byggmästaren J. Pettersson, Östersund, efter ritningar av arkitekten Fredrik Reinhold Ekberg vid Överintendentsämbetet, och har inte haft någon äldre föregångare. Den består av ett långhus med korsformad plan, polygonal absid i öster, vars nedre del med skärmvägg och innertak är avskild till sakristia, och ett torn i väster, som inrymmer vapenhus.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan har klassicistiska proportioner men en tydlig medeltidsinspiration i de höjdsträvande rakspetsigt avslutade fönstren och i tornet, som har gavlar åt alla håll och en hög och spetsig plåtklädd spira. Långhuset täcks av korsande flacka sadeltak, absiden av polygontak, allt täckt av korrugerad plåt. Ytterväggarna är panelklädda och målade i gult med vita snickerier. Ingångar genom tornet i väster och i korsarmarna i söder och norr (den i norr används ej).Kyrkorummet täcks av korslagda tredingstak, absiden av polygonalt tredingstak. I öppningarna mot korsarmarna står en inre bärkonstruktion med snickerier av genombrutet rankverk. Läktare i korsarmarna och i väster. Absidfönstren har färgat glas i grönt, blått och gult i fri sättning. I absidtaket är målat ett landskap med himmel, över öppningen mot kyrkan sitter ett målat inskriftsband. I övrigt är kyrkorummet målat i rosa och gröngrått. Altaruppsatsen, med kors, törnekrans och svepeduk tillkom liksom predikstolen, den öppna bänkinredningen, orgelfasaden och övrig inredning vid byggnadstiden. 1894 insattes dragstagen i samband med att tornet rätades upp. Kyrkan genom gick 1961 en restaurering varvid läktarunderbyggnaden i väster tillkom och interiören fick sin nuvarande färgsättning. Tidigare verkar panelens träådring ha varit synlig.