Stäng fönster Krokom kn, RÄNNÖN 1:8 RÖNNÖFORS KYRKA

Rönnöfors kyrka är uppförd 1953 efter ritningar av arkitekt John Åkerlund.

Rönnöfors bruk fick sitt första kapell på 1860-talet, på en skogsklädd höjd med utsikt över Landögsjön, på avstånd från bebyggelsen. Detta träkapell brann 1941 och ersattes på samma plats av den nuvarande kyrkan, invigd 1954. Kyrkogården anlades för det första kapellet. Församlingslokaler finns i friliggande byggnader från 1945. Långhuskyrkan är uppförd i gulrosa tegel. Kyrkan har smalare kor, skiffertäckt sadeltak i två fall och torn med spira i väster, samt sakristia i norr. Kyrkorummet har tredingstak och enkel men omsorgsfullt utformad inredning. Altarväggen pryds av tre små fönster med glasmålningar från kyrkans föregångare, samt en muralmålning av Torsten Nordberg.

Ur beslut om skydd 2002

HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Rönnöfors kyrka är byggt i tegel och har en rektangulär plan med utskjutande kor och vapenhus. Långhuset har två takfall och höga rektangulära fönster. Takbeklädnaden är av skiffer, och fasaderna täcks av gult tegel. Västtornet har en spetsigt tornhuv.

Kyrkorummet har träbänkar i två öppna kvarter. Väggarna är vitputsade, och golvet är av trä. Tredingstaket är gjutet i betong och har en blåvit nyans. Gråbruna lister delar in det i rutor. Koret får sitt ljus från ett stort sidofönster samt tre mindre, rundbågade fönster framför altaret.

Korväggens muralmålningar är utförda av Torsten Nordberg.

KÄLLA: Hållén, Agneta, Nya svenska kyrkor III. Rapport RAÄ 1997:1. Stockholm 1998.