Stäng fönster Ydre kn, SUND 3:1 SUNDS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - SUND

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger i södra Östergötlands skogsbygd 25 km sydväst om Kisa ganska ensamt i en trång dalgång omgiven av församlingshem (f d tingshus) samt kyrkstallar och en tiodebod. Prästgården, Hjälmseryd, ligger ca 1 km nordväst om kyrkan på en udde i Stora Sundssjön. Miljön runt Sunds kyrka är av riksintresse.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Medeltida stenkyrka. Enligt Broocman hade var kyrkan 40 ¾ alnar lång och 11 ½ alnar bred. Kyrkan har tillbyggts i flera etapper. Den brandskadades 1690. Under koret fanns gravar tillhörande familjen Rääf och under sakristian gravar tillhörande familjen Drake. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes på samma plats.
DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande stenkyrkan uppfördes 1793-94 efter ritningar av Casper Seurling, vilka korrigerades på ÖIÄ, troligen av Olof Tempelman. Den består av ett rektangulärt långhus med ett något indraget halvrunt korparti samt ett torn i väster, flankerat av två smärre rum, varav det södra fungerar som trapphus. Läktarunderbyggnaden med sakristia och "skriftesal" är ursprunglig, från början var skiljeväggen glasad men numera sluten.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Den tidstypiska gustavianska kyrkan är förhållandevis välbevarad såväl till exteriör som interiör, även om smärre förändringar skett. Långhusets sadeltak är svagt brutet. 1837 byggdes tornkrönet om. Tornet har idag en fyrkantig lanternin krönt av en kort spira. Ingång i väster samt mitt på långhusets sydsida. Portalerna är framhävda med en arkitektonisk inramning, lunettfönster samt målade änglafigurer och skulpturer utförda av Pehr Hörberg, en ovanlig dekor. Kyrkorummet är täckt av tunnvalv som i korpartiet övergår till ett hjälmvalv, båda av trä. Kyrkan är anmärkningsvärd för sin enhetlighet, till stor del beroende på att Pehr Hörberg ansvarade för hela den konstnärliga gestaltningen, inventarier och dekorativ utsmyckning, utförd kring år 1795. Altaruppställningen med joniska pilastrar inramar en stor altartavla av Hörberg. Korpartiet med predikstolen och altarringen samt läktarbarriären bär flera andra Hörbergmålningar, utförda dels på trä, dels på duk. Orgelfasaden är daterad 1794, medan verket utbyttes senast 1973. År 1912-14 restaurerades kyrkan (arkitekt Axel Brunskog) och den slutna bänkinredningen ersattes med en öppen. År 1951 restaurerades kyrkan ånyo (Kurt von Schmalensee), varvid glasväggen under läktaren ersattes med en hel vägg. 1991 utfördes omfattande konservering av målningarna.