Stäng fönster Gotland kn, RUTE KYRKOGÅRDEN 1:1 RUTE KYRKA

Historik
Två medeltida stigluckor finns bevarade på Rute kyrkas kyrkogård. Den medeltida stenkyrkan består av tvåskeppigt långhus, smalare rakslutet kor samt västtorn. Kor och långhus antas ha byggts omkring 1200-talets mitt, medan tornet uppfördes under 1200-talets senare hälft. Sakristian på norra sidan har tillfogats under 1600-talet, liksom troligen även den kraftiga strävpelaren i norr. Kyrkan har vitputsade fasader och täcks av sadeltak, högre över långhuset och lägre över koret. Tornet, vars nederdel är bredare och försedd med sidogallerier under pulpettak i norr och söder, har kolonnettförsedda ljudgluggar och kröns av en spira. Tornet och långhusets sydvägg har spetsbågiga perspektivportaler (tornportalen med reliefprydda kapitälband), medan korportalen och långhusets nordportal (numera igenmurad) är rundbågiga. Långhuset täcks invändigt av sex tältvalv, vilka bärs upp av två fyrkantiga pelare. En vid bågöppning sammanbinder långhus och kor. Till ringkammaren leder två spetsbågiga muröppningar; den bärande kolonnen har bladornerat kapitäl. Valvmålningarna är från 1200-talets senare hälft, medan långhusets fris har utförts av "Passionsmästaren" vid 1400-talets mitt. Samtliga målningar framtogs vid arkitekt Erik Fants restaurering 1950-51.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996. Reviderat i samband med inskrivningen 2002.