Stäng fönster Norrtälje kn, HUSBY 18:1 HUSBY-SJUHUNDRA KYRKA

Historik
Husby-Sjuhundra kyrkas ursprung är en tidigmedeltida gråstenskyrka uppförd med ett smalare kor med absid samt med västtorn. Från denna kyrka återstår idag långhusets mittdel. Koret med absid revs antagligen i slutet av 1200-talet och ersattes med ett rakt avslutat kor, jämnhögt och jämnbrett med långhuset. Ombyggnad av romanska absidkyrkor på detta sätt var mycket vanligt från 1200-talets senare del då salskyrkoplanen introducerades i Sverige. Planformen blev dominerande fram till 1600-talet. Bland de första exemplen är domkyrkan i Strängnäs och Skokloster kyrka, båda prestigefyllda kyrkobyggen som fungerande som förebild. Sakristian byggdes i slutet av 1200-talet eller 1300-talets första årtionden. Yttermurarna är likt resten av kyrkan uppförda i gråsten. Sakristian har gotländska drag med valv som är slaget av stenflis och har stora likheter med valven i andra kyrkor i Roslagen vars sakristior byggdes av gotländska hantverkare, bl a Riala och Lohärad. 1728 revs västtornet och kyrkan byggdes ut åt väster då långhuset förlängdes.