Stäng fönster Skellefteå kn, BURTRÄSKS-GAMMELBYN 68:1 BURTRÄSK KYRKA

Historik
Burträsk bröt sig ur och blev egen socken 1606, men kyrkplatsen har anor redan från 1590-talet då ett kapell byggdes där. Kapellet ersattes av nya träkyrkor 1685 och 1820 när folkökningen gjort de gamla kyrkorna för trånga. Den nuvarande kyrkan, som alltså är den fjärde i ordningen, uppfördes 1947–49, sedan den tidigare nyklassicistiska kyrkan brunnit ned till grunden julen 1945. Söder om kyrkogården fanns tidigare en stor kyrkstad. Den brann ned 1930, och endast tre större kyrkstugekaserner återuppfördes. I anslutning till kyrkogården finns utöver dessa kyrkoherdebostället från 1760-talet (senare ut- och ombyggt), ett modernt församlingshem samt ett hembygdsområde. Kyrkan omges helt av begravningsplatsen, som i de äldre delarna avgränsas av bogårdsmurar från 1840, och i de nyare delarna av ett vitt trästaket samt en häck.

Den äldsta bevarade och mest värdefulla delen av kyrkogården, från 1820, ligger närmast kyrkan i söder, öster och norr. Delar av den äldsta kyrkplatsen från 1600-talet ingår i områdets sydvästra del.