Stäng fönster Gotland kn, VÄNGE KYRKOGÅRDEN 1:1 VÄNGE KYRKA

Historik
Vänge kyrka byggdes under medel¬tiden, undan¬tag är sakristian och pannrummet, vilka tillkom 1866 resp. 1915. Sakristian ersatte en motsvarande men mindre byggnad från 1300-talet.

Kyrkan uppfördes som församlingskyrka för Vänge församling, och används fortfarande för detta ändamål. Dess äldsta del är tornet som uppfördes omkring år 1200. Övriga delar av en romansk kyrka på platsen – långhus och kor från slutet av 1100-talet – revs under andra hälften av 1200-talet då det nuva¬rande koret och långhuset kom till.

Kyrkan har förutom nybyggnaden av sakristian och pannrummet endast undergått ett fåtal utvändiga förändringar sedan byggnadstiden. Stödmurar på långhusets norra och södra sidor har tillkommit vid okänd tidpunkt före 1700-talet – möjligen efter att kyrkan skadats av ett föregivet jordskalv 1540 – och takmaterialet på yttertaken över kor och långhus har under senare århundraden ändrats från falar (bräder) till taktegel.