Stäng fönster Storuman kn, ÅSKILJE 2:85 ÅSKILJE KYRKA

Historik
Åskilje by, vid E12:an mellan Lycksele och Storuman (45 km sydost om Storuman), ligger som ortnamnet antyder vid den plats där två älvar möts. Här rinner Juktån ner i Umeälven. Dessa goda fiskevatten nyttjades av Granöbönderna redan på 1600-talet. Vid Linnés lappländska resa 1732 var det på myrmarkerna i dessa trakter han gav upp och vände, för att sedan beskriva det som värre än helvetet. Men norrlänningar är måhända av ett starkare virke, och första nybygget insynades 1754. Folkmängden ökade sedan sakta men säkert fram till 1920-talet, när byn upplevde ett uppsving i och med att järn-vägen mellan Hällnäs och Storuman (dvs. mellan stambanan och inlandsbanan) drogs fram och många rallare med familjer kom till trakten. Skogsarbete och vattenkrafts-utbyggnaden i närliggande Grundforsdammen var andra sysselsättningar som innebar Åskiljes befolkningsmässiga storhetstid under 1950-talet.