Stäng fönster Gotland kn, VISBY VÅRDKLOCKAN 5 WIGSTRÖMS VERKSTAD

Historik
KVARTERET VÅRDKLOCKAN - Kvarteret Vårdklockan utgör ett triangelformat område på den Södra Klinten. Mot nordväst angränsar kvarteret till klintkanten och Vårdklockegatan och i nordost ligger Wallers plats. Söder om Wallers plats breddas kvarteret och gränsar till Adelsgatan i sydost och Klockgjutaregränd i sydväst. Adelsgatan utgör en gammal infartsväg till staden. Kvarteret är beläget i det område, som i äldre handlingar kallas "hos Wåårklockan". Mellan 1598 och 1847 var stadens vårdklocka placerad i området och därav har kvarteret fått sitt namn. Området var utsatt som planlagd mark redan på 1646 års karta och hade redan då samma utbredning som idag. Under 1600-talets andra hälft var kvarteret uppdelat på fyra tomter, nummer 60 och 98-100. Söder- och Norderklint nyttjades som åker och ängsmark åtminstone en bit in på 1700-talet. Ett medeltida stenhus kvarstår, på fastigheten Vårdklockan 4 och utgör en av få bevarade medeltida byggnader på den Södra Klinten. Denna stenbyggnad är sammanbyggd med ett korsvirkeshus från 1600-talet. Under senare delen av 1700-talet omreglerades tomterna och gavs nya beteckningar. Norr om fastigheten Vårdklockan 1 fanns enligt 1856 års karta ytterligare två mindre tomter. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde kvarteret Klinterotens andra kvarter med tomtnummer 36-41. I den här delen av staden bodde främst hantverkare.
Kvarterets fastighetsgränser har förändrats vid flera olika tillfällen och utgörs idag av sju fastigheter. Kvarteret domineras av, den i nordväst strategiskt placerade, Metodistkyrkan från 1870-talet, på Vårdklockan 1. Kyrkklockan har tidigare tillhört det numera rivna klocktornet i S:ta Katarina. I kvarterets östra del, längs Adelsgatan, är byggnaderna i två våningar och har huvudsakligen en påtagligt stor volym. Än idag är det mer regel än undantag att dessa hus inrymmer butik i den nedre delen och bostad i den övre. Här finns även en biosalong från 1947 som upptar hela kvarterets bredd. I kvarterets södra del, fastigheten Vårdklockan 5, finns den välbevarade Wikströms cykelverkstad, från 1900-talets första hälft. I kvarterets sydvästra hörn finns ett stort vinkelställt bostadshus från 1700-talets andra hälft, vars exteriör präglas av 1920-talsklassicism.

VÅRDKLOCKAN 5 - Fastigheten Vårdklockan 5 är belägen i den södra och mellersta delen av kvarteret, gränsande till Klockgjutaregränd i sydväst. Fastigheten var planlagd redan under 1600-talets mitt. I fastighetens sydöstra hörn fanns vid den här tiden en markerad byggnad. Enligt 1697 års karta var fastigheten en del av en tomt där även nuvarande Vårdklockan 4 och 6 ingick. Tomten var då bebyggd med ett trä- och stenhus, ett stall och en lada med tillhörande gårdsrum. Under 1700-talets andra hälft omreglerades tomterna och gavs nya beteckningar. Enligt 1785 års husklassifikation var tomten bebyggd med ett sten- och trähus, ett trähus och verkstad, samtliga med tegeltak, och ett stall och benämndes Klinteroten II:41. Vid mitten av 1800-talet ingick marken i nuvarande fastigheten Vårdklockan 4. Under 1800-talets andra hälft var marken för nuvarande fastigheten Vårdklockan 5 bebyggd med ekonomibyggnader. Dessa revs 1911, i samband med att den nuvarande huvudbyggnaden uppfördes som verkstad. Fastighetens tomtgränser har förändrats vid ett flertal tillfällen. Först under 1970-talet avstyckades fastigheten och fick sin nuvarande tomtgräns.
Huvudbyggnaden - uppförd 1911-12 efter ritningar av Emanuel Hejdenberg, med stomme av silikattegel i en våning med källare och inredd vind, under ett plåttäckt mansardtak och spritputsad fasad - inrymmer numera verkstad i bottenvåningen och bostad på vinden.
Mot verkstadens norra kortsida finns ett förråd. Byggnaden uppfördes med en spritputsad stomme i lättbetong under plåttäckt pulpettak 1947, efter ritningar av K J Klint, som blästrings- och lackeringsverkstad med förrådsdel. Vindsutrymmet över verkstaden inreddes samtidigt som kontorslokal. 1977 byggdes kontoret om till bostad. 1995 restaureras byggnadens exteriör. Interiört har butiken och verkstaden en öppen planlösning med välbevarad fast inredning.
Fastighetens gårdsrum avgränsas genom den omgivande bebyggelsen. I fastighetens sydvästra hörn finns en inkörsport, bestående av en dubbel smidesgrind. Denna leder in till den kullerstensbelagda innergården, vilken fastigheten har gemensam med Vårdklockan 4.
Fastigheten utgör ett gott exempel på den kategori av det tidiga 1900-talets innerstadsmiljöer, där även verkstads- och industribyggnader ingick.