Stäng fönster Jönköping kn, LYCKÅS 2:1 M.FL. LYCKÅS HERRGÅRD

Historik
Under medeltiden hette gården Hallösa och omnämns på 1300-talet. Under 1400-talet var den klostergods under Vadstena och Nydala kloster. Den nuvarande huvudbyggnaden av tegel i två våningar är uppförd 1863 efter ritningar av J. F. Åbom. Långsidorna har gavelkrönta mittrisaliter och fönsteromfattningarna är profilerade. Fasaderna är putsade och vitkalkade, taket valmat och tegeltäckt. Till anläggningen hör fyra tvåvåningsflyglar från 1800-talets början, byggda av timmer samt panelade och gulmålade och med tegeltak, samt ett magasin, tidigare bränneri och maltkölna - den s.k. Mältan - uppfört 1843 av rödfärgat timmer under tegeltak.