Stäng fönster Falun kn, HULT 3:1 BERGSMANSGÅRDEN HULT

Historik
Hult är en bergsmansgård i Kopparbergslagen. Gården är belägen på östra stranden av sjön Varpan ca 5 km norr om Falu stad. Hult är ett välbevarat exempel på de större bergsmansgårdarna som ligger kring sjön Varpan. Gården ingår i världsarvet Falun.
Mangårdsbyggnaden omges av flera mindre, timrade stugor och uthus och rester av en äldre parkanläggning.
Mangårdsbyggnaden är sannolikt uppförd 1794 av timmer i två våningar med sadeltak. Fasaderna med synligt timmer är avfärgade med Falu rödfärg med vida foder och knutbrädor. Byggnaden har en enkel nyklassicistisk prägel med symmetriskt uppbyggda fasader indelade med knutlådor och fönsteraxlar. Byggnaden har vid sekeskiftet 1900 försetts med en stor öppen veranda i två våningar på västra fasaden och en mindre köksveranda på norra gaveln.
Under perioden 1830-50 beboddes huset av konstmästaren C. G. Husberg.
På mangårdsbyggnadens norra sida ligger kullstugan av timmer, sammanbyggd med kuskbostaden och iskällaren. Den äldsta delen av denna byggnad, som bär spår av flyttning, är sannolikt från början av 1700-talet. Kuskbostaden och iskällaren är sannolikt uppförda på 1860-talet.
Norr om kullstugan, ligger en rad med uthusbyggnader i form av ett timrat härbre, ett vagnslider-trösklada av timmer samt en brädlada. Omedelbart väster om dessa uthus finns grunder efter ladugård och stall som brann ned ca 1920.
På mangårdsbyggnadens södra sida ligger brygghuset av rödfärgat timmer med en äldre, för Falubygden typisk rutverksdörr. I parken söder om huvudbyggnaden finns en lekstuga från sekelskiftet 1900 med lövsågeriutsmyckning.
Nedanför och söder om huvudbyggnaden finns rester av en parkanläggning. Axeln från mangårdsbyggnaden mot sjön avslutas med en liten holme, omgiven av en stensatt kanal och syrenhäckar.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Dalarnas län, 2005-02-14, Dnr 432-11003-92.