Stäng fönster Oxelösund kn, SÄLEN 9 SANKT BOTVIDS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Den högt uppbyggda centralkyrkan med sitt öppna torn över korsmitten har sin förplats söder om tillfartsgatan i form av ett terrassplan mellan entrén i östra korsarmen och församlingshuset mittemot. Tre korsarmar har höga, breda fönsterpartier i ändväggarna. Under den flacka kupolen finns fönster på traditionellt sätt över korsmitten. Tornöverbyggnaden bär klockorna och utgör även ett sjömärke mot havet utanför. Varken puts eller målning förekommer utvändigt i byggnadens konsekventa betongarkitektur. Västra korsarmen med sluten vägg rymmer koret med dopkapell och sakristia på ömse sidor som utbyggnader i korsvinklarna. Altarväggutsmyckning av Åke Jönsson med sidoljus från ett fönster över öppningen mot dopkapellet. Glasmålningar i södra och norra fönstren av Tore Bergh. Läktare över ingången i östra armen.

Källa: Illerstad, Lennart: Nya Svenska kyrkor. D1, Svealand. 1990