Stäng fönster Mellerud kn, DALSKOGS PRÄSTBOL 3:1 DALSKOGS KYRKA

FÖRSAMLING 1995: DALSKOG

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger i utkanten av tätortsbebyggelse, lågt i landskapet norr om Kroppefjäll invid ett nu utdikat vattendrag.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: En träkyrka, av i övrigt okänd utformning, torde ha funnits under medeltiden. Raserad när ny kyrka uppfördes, sannolikt på samma plats. II: En ny kyrka bekostad av överste Johan Stake, bosatt i grannsocknen Bräcke, kunde invigas 1650. Den var uppförd av trä, men i övrigt av okänd utformning. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes, sannolikt på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - III: Den befintliga träkyrkan består av ett rektangulärt långhus med tresidig avslutat korparti sakristia i norr samt vapenhus i söder och väster. Kyrkan uppfördes åren 1747-50. Sakristian och det södra vapenhuset torde vara samtida. Det västra vapenhuset tillbyggdes 1915.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans timrade stomme är utvändigt brädfordrad och vitmålad samt genombryts av stickbågiga fönsteröppningar. Samtliga byggnadskroppar har skiffertäckta sadeltak. Ingångar i väster och söder, genom vapenhusen. Kyrkorummet domineras av det kälade takets rika barockmåleri, som utgör en påtaglig kontrast till de vitmålade timmerväggarna. Målningarna är signerade och daterade Hans Georg Schüffner 1759 och återger bibliska scener i medaljonger, omgivna av kraftig akantusornamentik. Till interiörens stilkaraktär bidrar även predikstol och altaruppsats, som härrör från 1600-talskyrkan (1670 respektive 1711) men påbättrades vid överflyttningen till den nya kyrkan. Kyrkan är till sitt inre ett välbevarat exempel på tidens provinsiella, barocka stilströmningar.