Stäng fönster Norrköping kn, ÖSTRA STENBY KYRKA 1:1 ÖSTRA STENBY KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - ÖSTRA STENBY

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan är belägen 17 km öster om Norrköping i ett för Vikbolandet karakteristiskt och fornlämningsrikt sprickdalslandskap. Kyrkan ligger högt och har en modern skola och ett soldattorp som närmaste granne. Prästgård vid Stora Sten.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti, korsarmsliknande tillbyggen i norr och söder (nu sakristia och vapenhus), samt västtorn. I: De äldsta partierna i den befintliga kyrkan härrör från 1100-talet, men den har därefter förändrats i ett flertal etapper. Den romanska kyrkan hade ett smalare kor, men dess utformning i öster är inte känd. Ett torn i väster hörde antingen till den ursprungliga anläggningen eller tillbyggdes kort tid därefter. Murrester av denna kyrka finns bevarade kring ingången till sakristian. Under 1200-talet tillbyggdes korsarmar. Den norra korsarmen är i sin helhet bevarad, medan delar kvarstår av den södra. II: Ett helt nytt kyrkorum, skapades under medeltidens senare hälft genom att kyrkan både vidgades och förlängdes. Delar av den äldre kyrkans långhus och kor, samt torn och korsarmar, fick dock kvarstå i väster. Åren 1682-84 ombyggdes även kyrkans senmedeltida kor. Valvpelarna revs och nya valv uppfördes, som spände över hela kyrkorummet. Till detta fogades ett nytt tresidigt korparti med underliggande gravvalv för donatorn Kurck och hans efterkommande. Arkitekt Johan Fredrik Åbom upprättade ett flertal förslag till restaurering och delvis ombyggnad av kyrkan. År 1855 fastställdes det och genomfördes 1858-59. Det medeltida tornet revs och ett nytt tillkom. En sakristia på långhusets norra sida, av okänd ålder, raserades. Långhuset vidgades i väster samt den södra korsarmen byggdes delvis om.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans exteriör präglas av ombyggnaden 1858-59. De vitputsade fasaderna pryds av profilerade taklister och rundbågsfriser. Fönsteröppningarna är rundbågiga. Tornet kröns av en smalare överbyggnad med sidogavlar samt åttkantig lanternin med spira. Långhus och korsarmar har sadeltak. Ingång sker i väster genom tornet, sidoingång på södra korsarmens sydsida. Åren 1912-13 restaurerades kyrkan av arkitekten Fredrik Falkenberg. Det rymliga, ljusa kyrkorummet, med vitputsade vägar och tak, karaktäriseras av sina vida ribbförsedda kryssvalv. Koret täcks av ett stjärnvalv. Altaruppsatsen med oljemålning är från 1633 och skänktes till kyrkan 1726. Sannolikt härstammar den från Mörby slott i Uppland. Predikstolen erhöll kyrkan 1685 och målades 1738 av Daniel Meijer. Altarbord och altarring nygjordes 1859. Orgelfasaden från 1860 hörde till ett verk byggt av Sven Nordström, som senare byggts om av Åkerman & Lund. Bänkinredningen är öppen.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Ett par medeltida skulpturer förvaras i sakristian. I samband med att den nuvarande altaruppsatsen erhölls skänkte församlingen sitt senmedeltida altarskåp till Rönö kyrka. Dopfunten av mässing är gjord av Daniel Wulff i Norrköping.