Stäng fönster Växjö kn, HOVSÖR 1 MARIAKYRKAN

Historik
Mariakyrkan byggdes 1977-1979 efter ritningar av arkitekterna Thomas Hellqvist och Richard Brun. Projektet fullföljdes av AKVE-gruppen, Lund.

Kyrkan med cirkelformad plan ingår i en stor anläggning med församlingslokaler. Den är fritt belägen i parkmiljö, i norra delen av Växjö stad. Kyrkans kupol, klädd med kopparplåt, reser sig över de omgivande lägre byggnaderna, som har flacka tak. Kyrkan har omålade betongväggar, medan anläggningen i övrigt har vitmålade fasader. Ett lågt klocktorn i betong står väster om kyrkan. Det cirkelrunda kyrkorummet präglas av den öppna kupolens rymd och av det sparsamma ljusinfallet. Bänkmöbleringen följer cirkelformen med en fri yta i mitten. Altarparitet är lagt åt sydväst. Altare och predikstol i trä är ritade av arkitekterna medan dopfunten i färgat glas formgivits av Tom Möller. Ytterligare utsmyckning, bl.a. kors och altarprydnad i glas av Monicka Backström samt rund kormatta av Kerstin Ronnemark har tillkommit på 1990-talet.

Ur beslut om skydd 2002