Stäng fönster Alingsås kn, KRISTINA 7 ALINGSÅS RÅDHUS

Historik
Alingsås rådhus är uppfört 1769 av kommersrådet Patrik Alströmer som en tvåvånings timrad vinkelbyggnad under brutet valmat tak. Byggnaden är locklistpanelad och rosamålad samt försedd med pilasterliknande knutlådor, vilka liksom fönster- och dörrfoder är vitmålade. Fasaden åt torget har dubbla entréer med dekorativa dörröverstycken.
Efter att ha fungerat som rådhus övergick byggnaden till att utnyttjas som läroverk, borgmästarebostad m.m. och används idag för den kommunala förvaltningen. I samband med dessa funktionsförändringar har den ursprungliga inredningen gått förlorad medan det yttre i stort sett bibehållits intakt.

Kvarteret Kristina avdelades och bebyggdes vid 1700-talets mitt. I befintligt kartmaterial redovisas femton genomgående tomter. Samtliga tomter var bebyggda utom en tomt vid rådhuset, vilken utnyttjades för tobaksplanteringar. I 1876 års stadsplaneförslag omfördelades tomtmarken så att flertalet av de tidigare genomgående gränserna avdelades till kvarterets mitt. Utbyggnaden av kvarterets södra delar genomfördes först under 1920-30-talen. De västra delarna avskildes under 1900-talet och ingår nu i kvarteret Hoppet.

KÄLLA. Ur Kulturhistorisk inventering Alingsås kommun 1977