Stäng fönster Gotland kn, HEJNUM KYRKOGÅRDEN 1:1 HEJNUM KYRKA

Historik
En medeltida stiglucka finns bevarad på kyrkogårdens norra sida. Hejnums kyrka är murad under 1200-talet. Den består av långhus med smalare, rakslutet kor, västtorn samt en sakristia på korets nordsida; en kraftig strävpelare är murad på kyrkans norra sida i det västra hörnet. Tornet, vilket uppfördes i början av 1200-talet, härstammar från en tidigare, mindre absidkyrka från omkring 1200, vars grundmurar påträffades vid en grävning 1914. Befintligt långhus med kor och sakristia uppfördes i mitten av 1200-talet. Delar av rundbågsfris samt reliefer (jfr Bro) från den gamla kyrkan finns inmurade i nuvarande långhus och kor; kvar från den äldre kyrkan är även långhusportalen med fågelkapitäl, om än i omändrat skick. Ovanför tornets västportal finns en runinskrift, "Botvid stenmästare". Kyrkan har vitputsade fasader och branta sadeltak (långhuset något högre än koret). Tornet, med kolonnettförsedda ljudgluggar, kröns av en åttkantig spira. Långhusets huvudportal har en ovanlig placering på den norra sidan, till följd av kyrkans läge söder om landsvägen. De lansettformade fönstren, med östväggens trefönstergrupp, är alla ursprungliga. Korportalen, med ranksirat tympanon, är troligen utförd av Lafrans Botvidarson (jfr Hellvi). Långhuset täcks invändigt av två tältvalv. Triumfbågen är svagt spetsbågsformad. I kor och långhus finns ornamentala kalkmålningar från omkring 1250, samt rester av 1400-talsmålningar av "Passionsmästaren". Kyrkan genomgick en restaurering 1960 efter förslag av arkitekt Olle Karth.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996.