Stäng fönster Gotland kn, STÅNGA KYRKOGÅRDEN 1:1 STÅNGA KYRKA

Historik
Stånga kyrka är i sin helhet uppförd under medeltiden. Den byggdes som församlingskyrka för Stånga församling, och används fortfarande för detta ändamål

Kyrkans äldsta parti är nederdelen av tornet, vilken kom till vid en byggnadsetapp vid mitten av 1200-talet som ersättning för en äldre, romansk stenkyrkas torn. Grundresterna av koret och långhuset till denna äldre kyrkobyggnad – från början av 1200-talet – påträffades under golvet i kyrkan vid den senaste invändiga restaureringen 1949-50.

Även det nuvarande koret och absiden är bevarade från den romanska kyrkan i så motto att de på grund av svåra sättningar revs ner 1864 och återuppbyggdes med de gamla byggnadsdelarna som förebild och med användande av det äldre stenmaterialet. Samtidigt byggdes en sakristia på korets norra sida.
Vid mitten av 1300-talet revs det romanska långhuset och det nuvarande med den unika sydportalen omgiven av fasadskulpturer uppfördes. Tornet byggdes samtidigt på till den ansenliga höjd det har idag.

Kyrkan har genomgått få utvändiga förändringar sedan byggnadstiden. Den största är ombyggnaden av koret, absiden och sakristian på 1860-talet, vilken dock som nämnts gjordes med förebild av de medeltida byggnadsdelarna.
Under efterreformatorisk tid har kyrkorummet inretts med bänkar, predikstol, altaruppsats m.m. Kring sekelskiftet 1900 fick ingångarna i tornet och långhuset nya, invändiga vindfång, och 1913 avdelades en del av sakristian till pannrum.