Stäng fönster Sala kn, GARVAREN 1 COLLIANDERSKA GÅRDEN

Historik
Norrmanska eller Collinderska gården, som fått benämningarna efter tidigare ägare, är ett slutet gårdskomplex med fem byggnader av varierande ålder från 1600-tal till 1800-tal. Under 1800-talet och fram till 1925 har ett garveri varit inrymt i gården. Affärs- och bostadshuset med fasader mot Norrby- och Brunnsgatorna i två våningar har liksom övriga byggnader en stomme av timmer men såsom gathus skiljer den sig från de övriga genom sina reveterade, ljust färgade fasader. Gårdsbyggnaderna är samtliga rödfärgade och används idag som förråds- och hantverkslokaler. De har under senare år genomgått en yttre restaurering.