Stäng fönster Robertsfors kn, NYBYN 28:1 NYSÄTRA KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Nysätra kyrka är belägen i ett mindre samhälle i jordbruksbygd. Tidigare stod här sannolikt ett kapell i trä, uppfört 1624. Kyrkan uppfördes av trä 1707 som korskyrka med korta sidoarmar och vidbyggd sakristia i öster. Över korsmitten reser sig en takryttare. Ritningarna utfördes av byggmästaren Olof Jonsson-Wogel (Vogel?). Vid en ombyggnad 1792 slogs de höga valven med svängda sidopartier och ny inredning tillkom. Ursprungligen var kyrkan rödfärgad med valmat spåntak. På 1890-talet vitfärgades panelen och takspånet utbyttes mot plåt. I slutet av 1980-talet täcktes taket med koppar. Kyrkan har genomgått omfattande restaureringar under 1900-talet, 1921 under Gustaf Holmdal, 1932-1933 under E Lundquist och 1960 under Kjell Wretling. Den har ändå behållit sin 1700-talskaraktär och är en av de få bevarade kyrkorna från denna tid i övre Norrland.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1994-1999