Stäng fönster Skellefteå kn, FINNTRÄSKS KAPELL 1:1 FINNTRÄSK KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Finnträsk kyrka i Byske är ett enkelt träkapell av klassicistisk typ med öppet läge i en mindre by. En kyrka planerades här redan i mitten av 1800-talet och ritningar upprättades av Johan Fredrik Åbom. Kyrkan uppfördes1914-1915 efter lokalt utförda ritningar av byggmästarna Robert och Gunnar Lundqvist. Kyrkan byggdes av byggmästaren James Eriksson. Byggnaden är en långhuskyrka med vidbyggd sakristia i söder och västtorn. Både exteriör och interiör är klädda med ljus panel. Kyrkorummet täcks av ett tredingstak. Kyrkan präglas av 1954 års genomgripande renovering under ledning av Karl Martin Westerberg.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1994-1999. Kompletterad 2003. Byggmästarnas namn korrigerade enligt uppgift från privatperson och kulturhistorisk beskrivning från länsstyrelsen.