Stäng fönster Markaryd kn, MARKARYDS KYRKA 1:1 MARKARYDS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - 1851 brann den äldre stenkyrkan, som så sent som 1795 blivit utvidgad och försedd med nytt torn av murmästaren Carl Hellsten. Två år senare lades grunden till en ny kyrkobyggnad men med bibehållande av det gamla tornet enligt ritningar av Carl Gustaf Blom Carlsson 1853. Kyrkan, som stod färdig 1855, uppfördes av byggmästarna Johannes Herrlin och Jonas Malmberg, Växjö. Invigningen förrättades den 30 augusti 1857 av kontraktsprosten Peter Granstrand, Agunnaryd.

PLAN OCH MATERIAL - Planen följer 1853 års ritning med brett, rektangulärt kyrkorum med utbyggd, halvrund sakristia bakom koret i öster och ett relativt smalt torn i väster. Tornet utgörs av det 1795 uppförda tornet, som förhöjdes med ca 2,5 m. Ingång genom tornet och långsidornas mittportaler. Separat ingång till sakristian från öster. Uppförd av sten, spritputsad med slätputsade omfattningar och listverk. Taken täckta med kopparplåt, ursprungligen spån.

EXTERIÖR - Exteriörens utformning följer den fastställda ritningen. Enda förändringen är att tornur tillkommit samt att lanterninen blivit glasad. Utmärkande för byggnaden är att de framspringande risaliter eller porthus som omger långhusportalerna och den åttkantiga lanterninens rika utformning.

INTERIÖR - Interiören är till stor del bevarad och återgår helt på Blom Carlssons ritningar även beträffande inredningen. Det tredelade korfönstret försågs dock med ny dekor 1957 och den ursprungliga altarprydnaden, ett kors, har avlägsnats. Även korset var utformat enligt ritningen. Korväggens stuckdekor utfördes 1932. Orgeln, ursprungligen byggd av Carl Elfström, tillkom 1887. Fasaden är ritad av Otto August Mankell 1876. Inredningen uppges vara målad i "pärlgrått med mycken förgyllning".

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993