Stäng fönster Karlsborg kn, PRÄSTEBOLET 1:3 UNDENÄS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - UNDENÄS

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Skagen införlivat under medeltiden (därefter stundom betraktad som kapellförsamling). Tived utbruten 1842. Befolkningstal 1805 inkl. Tived.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger nordväst om Karlsborg mellan sjöarna Unden och Viken. Kyrka och prästgård är belägna i odlingsbygden längs dalsänkan 300 m öster om Kullbergsån. Landskapet består främst av skog samt sjö- och mossmarker. Halvannan km väster om kyrkan finns en fornborg.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Korskyrka av trä, nedbrunnen 1890. Enligt avbildning i Peringskiölds Monumenta bestod timmerkyrkan till sin kärna av långhus och smalare, rakslutet kor och hade smala, dubbelkopplade fönsteröppningar av 1200-talstyp. Vapenhus i väster. Kyrkan tillbyggdes med korsarmar 1690 samt med ett västtorn 1731. En östlig sakristia av okänd datering nämns i inventeringsprotokollet 1828, ATA. Platsen utgrävdes 1948 under ledning av landsantikvarie Gunnar Ullenius.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande nygotiska, murade kyrkan uppfördes 1892-94 efter ritningar av arkitekt Magnus Steendorff, strax söder om den gamla. Planen är latinskt korsformig med treskeppigt långhus, smalare polygonalt kor och västtorn; små trapphus i vinklarna mellan kor och långhus respektive torn och långhus.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Exteriörens röda tegelfasader präglas av ett nygotiskt formspråk (inspirerat framförallt av nordtysk tegelgotik) med sina strävpelare, spetsbågefönster och blinderingar. Långhuset har sadeltak, tornet kröns av en hög spira. Huvudingång i väster genom tornet; de ursprungliga nord- och sydportaler igenmurades vid arkitekt Axel Forsséns restaurering 1939. I interiören skiljs sidoskeppen från det betydligt högre mittskeppet genom spetsbågearkader uppburna av korta, kraftiga kolonner. Mittskeppet har tredingstak med synlig träkonstruktion, och koret, skilt från långhuset av en svagt spetsig tribunbåge, är stjärnvälvt. Vid nämnda restaurering 1939 inreddes korsarmarna till sakristia och församlingsutrymmen, den norra läktaren bibehölls dock; den tidigare vidbyggda sakristian i öster revs. Vid samma tillfälle fick innertaket en flackare form och kyrkans dekorationsmålningar övermålades. Vid arkitekt Jerk Altons restaurering 1985 tillkom läktarunderbyggnad i väster, altaret framflyttades och interiören ommålades bl.a. Predikstolen är från kyrkans uppförandetid. Altartavlan är ett verk av konstnären Gunnar Erik Ström 1939.