Stäng fönster Borås kn, FRISTADS PRÄSTGÅRD 1:109 M.FL. FRISTADS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - FRISTAD-GINGRI

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Längjum införlivad 1574. Sammanslagen med Gingri 1991 (Fristad-Gingri församling).

LÄGE OCH OMGIVNING - Fristads kyrka är sedan 1850 gemensam för Fristad och Gingri. Kyrkan ligger på gränsen mellan den ytterst småbrutna odlingsbygden och utmarken. Dalgångsbygd. Till kyrkomiljön hör Klockarbolet och Ekalyckan vilka består av välbevarad äldre bebyggelse. Fristad bildar tillsammans med Gingri socken riksintresseområde. Socknen ligger nordost om Borås.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Stenkyrka, sannolikt av medeltida ursprung, enligt inventeringsprotokollet 1829, ATA: "från början ... med Choret afskildt från så kallade Skeppet; men har i sednare tider blifvit tillbyggd och utvidgad, att dess bredd nu är allestädes lika. Att utvidgningen och tillbyggnaden skedt på 1670-talet kan sannolikt slutas af, på Östra Gafvelen och Södra Wapenhuset, anbragte Årtalen 1670 och 1672." Riven i samband med att ny kyrka uppfördes på samma kyrkogård, men något längre i öster.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande, murade kyrkan är uppförd 1850 och består av rektangulärt långhus med halvrunt korparti, sakristia i norr samt västtorn.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Exteriören är tidstypisk och väl bevarad. Murarna är vitputsade såväl ut- som invändigt och genombryts av rundbågiga fönsteröppningar; rundfönster med stjärformiga spröjsar i västgavel och västtorn. Långhuset täcks av ett sadeltak, medan västtornet kröns av huv och lanternin. Ingång via tornets bottenvåning samt mitt på långhusets sydsida. Det vida kyrkorummet täcks av ett flackt trätunnvalv. Det dekorativa måleriet av jugendkaraktär på tak, altarvägg och i fönstersmygar utfördes av John Hedaeus och Gösta Hallencrutz 1916. Altartavla föreställande Kristus på korset, skänkt 1753 av Johan och Inga Catarina Gripenstedt till den gamla kyrkan. Predikstol från 1800-talets andra hälft. Sluten bänkinredning. Läktarunderbyggnad från 1972-73 efter ritningar av arkitekt Pelle Nilsson.