Stäng fönster Gotland kn, VISBY LÅSET 4 KV LÅSET 4

Historik
KVARTERET LÅSET - Kvarteret Låset ligger på den mellersta delen av norra Klinten. Det gränsar till Nygatan i väster, Norra Murgatan i öster, Uddens gränd i norr och väster samt Murgränd i söder. Innan området för nuvarande kvarteret Låset började bebyggas, under 1700-talets andra hälft, utnyttjades marken som åkerjord. Kvarteret utgjorde tillsammans med större delen av kvarteren Remmaren och Östermur den så kallade Biskopsåkern fram till 1700-talet. Det var åkermark som finns dokumenterad som kyrkans egendom sedan 1500-talet. Åkern var avsedd för försörjningen av biskopen vid Mariakyrkan som ligger strax nedanför klintkanten. Gränsdragningen av denna åker gick längs kvarterets västra och norra gränser och följde därmed sträckningen av Uddens gränd. Kvarteret Låset avstyckades och infästes 1782, samtidigt som den övriga marken inom Biskopsåkern. Kvarterets mark bebyggdes sannolikt delvis tidigare, på vissa tomter förekommer tomtägare redan under 1750-talet.
Tomterna är liksom på övriga Klinten relativt små. Tomtindelningen är i stort sett den samma idag som på kartan från 1883 och går med stor sannolikhet tillbaka på infästet från 1782. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde kvarteret Klinterotens fjärde kvarter med tomterna 100-107 och 128-133. Tomterna 131-133 motsvarade nuvarande Låset 15 (tidigare Låset 3) plus en liten del, längst åt norr, som sedan 1960 ingår i Låset 14. Fram till 1960 utgjordes huvuddelen av nuvarande Låset 14 av två tomter, Låset 1 och 2.
Större delen av kvarterets bebyggelse är uppförd mellan 1700-talets andra hälft och 1800-talets mitt. Kvarteret Låset beboddes fram till sekelskiftet 1900 främst av sjömän, deras änkor, arbetare och hantverkare. På de tomter där nyare byggnader uppförts har tidigare funnits äldre trähus från 1700- och 1800-talet. Kvarteret karaktäriseras av denna äldre småskaliga trähusbebyggelse, med undantag av elevhemmet på Låset 14 från 1960 och arbetarbostäderna, även kallat fattighuset, på nuvarande Låset 15, uppfört 1861. Fattighuset har idag moderniserats och byggts om till äldreboende, men påminner fortfarande om den tid då Klinten var de fattigas stadsdel. De flesta hus i kvarteret genomgick renoveringar vid mitten av 1900-talet, vilka i flera fall även är mycket tydliga exteriört. Alla hus, förutom ett, är idag reveterade.

LÅSET 4 - Låset 4 är belägen i kvarterets östra del och angränsar till Norra Murgatan i öster. Tomtens avgränsning är i stort sett den samma idag som på kartan från 1883 och går med stor sannolikhet tillbaka på infästet från 1782. Fastigheten bebyggdes troligtvis omkring 1780 med det nuvarande bostadshuset, vilket finns med i 1785-års husklassifikation som ett "trädhus". 1883 finns huvudbyggnaden, ett bostadshus, utmärkt på kartan med en tillbyggnad bakåt samt två uthus längs den norra tomtgränsen. Fastighetens byggnadsbestånd var intakt en bit in på 1900-talet.
Bostadshuset är ett reveterat skiftesverkshus, ursprungligen med en enkelstugeplan, under tegeltak som är placerat längs gatulinjen i öster. Byggnaden har vid flera tillfällen under 1800- och 1900-talen byggts om och till. Sedan 1967 är den tillbyggd med en låg bostadslänga, placerad utmed hela den södra tomtgränsen.
I fastighetens norra del finns sedan 1959 ett kombinerat garage, förråd och uterum. Byggnaden löper från det nordvästra hörnet åt öst, till mitten av fastighetens norra gräns. På dess östra gavel sitter en garageport mot Norra Murgatan.
Runt sekelskiftet 1900 avskärmades tomten mot gatan av ett högt träplank. Detta är idag försvunnet och ersatt av murar. Längs den östra tomtgränsen finns sedan 1959 en reveterad och tegelavtäckt mur med en större körport av trä mot gatan. Mot väster och norr finns en brandmur med gul, slät puts. Muren är avtäckt med tvåkupigt, rött tegel. Gården har en prägel av modern villatomt med gräsmatta och rabatter samt gångar och garageuppfart med betongplattor.