Stäng fönster Klippan kn, ÖSTRA LJUNGBY 9:1 ÖSTRA LJUNGBY KYRKA

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860
Uppförd 1857-58 och ansluten till den gamla kyrkans torn, byggt 1841. Som byggmästare omtalas C J Öberg från Övarp. Ritningarna utförda av Anders Haf, något bearbetade av Ludvig Hedin.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med utbyggd femsidig sakristia i öster och torn med huvudingång i väster samt på nordsidan en senare utbyggnad för källarnedgång.

Uppförd av gråsten med tegel i omfattningar och taklist. Spritputsad med slätputsade omfattningar och lister. Svartmålad sockel. Taken täckta med kopparplåt liksom lanterninen.

EXTERIÖR - Byggd efter 1838 och 1856 års ritningar. Tornet fick dock i förhållande till ritningen en något förenklad lanternin, som nu är sluten och kopparklädd. Lanterninen var från början gråmålad. I övrigt har endast smärre förändringar skett beträffande exteriören.

INTERIÖR - Kyrkorummet täcks av ett trätunnvalv, sakristian av ett femkappigt valv. Rombisk spröjsning i fönstren. Interiören präglas i övrigt av 1907 års renovering, då skärmväggen mot sakristian, altaruppställningen, altarringen och bänkinredningen tillkom. Altartavlan är en kopia av Ingeborg Westfelt Eggertz efter Carl Blochs altartavla "Christus Consolator" i Hörups kyrka. Tidigare arrangemang utgjordes av en goticerande skärmvägg och en altarprydnad i form av ett kors. Predikstolen, från 1600-talet, överfördes från den äldre kyrkan och är numera placerad vid sydväggen på samma plats som byggnadsritningen utvisar. Ursprungligen var den troligen placerad något längre ner utmed sydväggen. Orgelläktaren tillkom 1861, nuvarande orgel med fasad 1929. Den äldre orgeln från 1707, som är övertagen från Osby kyrka, är numera placerad i koret.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. D 1, Skåne och Blekinge. 1989.