Stäng fönster Gotland kn, VISBY PRIORN 15 KV PRIORN 15

Historik
KVARTERET PRIORN - Alldeles väster om domkyrkan S:ta Maria ligger kvarteret Priorn. Det är ett av stadens största kvarter och relativt oregelbundet i formen. Kvarteret avgränsas i norr av Smedjegatan, i nordost av Biskopsgatan, i sydost av Västra Kyrkogatan, i söder av Skolgatan, i sydväst av S:t Drottensgatan och i väster av S:t Hansgatan. I kvarteret ingår idag tio fastigheter, däri-bland stadens till ytan största, Biskopsgården, Priorn 2.
Kvarteret utgör det område i Visby där en boplats under stenåldern var belägen. Det äldsta vägsystemet tycks ha påverkat det nuvarande kvarterets läge och sträckning. Från medeltiden är kvartersbilden oklar, men dagens kvarter har sannolikt motsvarats av flera mindre med mellanliggande gränder. Ingen av dessa är dock idag kända. Kvarteret var under medeltiden tätt bebyggt med stenhus, dock sannolikt inte helt fullbyggt. I kvarteret finns några av Visbys mer intressanta hus med medeltida murverk bevarade. Formen på kvarteret är sedan år 1646, enligt den karta som då ritades, i stort sett oförändrad. Kartan från år 1697 visar en tomtindelning som i stort motsvarar dagens.
Kvarteret dominerades, då som nu, av Biskopsgården och hela kvarteret har sedan medeltiden tillhört eller varit nära sammankopplat med kyrkan. Runt omkring kvarteret ligger -ruinerna efter flera av stadens kyrkobyggnader, vilket har påverkat verksamheten här. Från 1500-talet och ända fram till 1980-talet har, förutom den kyrkoinriktade, även undervisnings- och skolverksamhet förekommit.
PRIORN 15 - Fastigheten är belägen i hörnet av S:t Drottensgatan och Skolgatan. Den består av ett tvåvånings bostadshus i sten samt ett uthus i trä. Vid arkeologiska undersökningar på fastigheten har rester efter en gropkeramisk boplats (2300-1800 f Kr) återfunnits, samt gravar anlagda på denna. Fastigheten var under medeltid bebyggd med stenhus.
Tomtens utsträckning har inte förändrats nämnvärt sedan 1600-talet. Den hade då tomtnummer 117, varefter den fick tomtbeteckningen S:t Hansroten IV:8.
Bostadshuset på Priorn 15 är uppfört i vinkel på murar efter en medeltida byggnad. Kyrkan har tidigare ägt marken i hela kvarteret vilket har påverkat verksamheten här. Även undervisning har i stor utsträckning bedrivets i kvarteret; från 1500-talet och fram till 1983 då den sista skolverksamheten upphörde. Den tidigaste beskrivningen avseende tomtens bebyggelse är från 1697; det skulle då finnas en byggnad av sten med källare och brunn, vilken sannolikt tillhörde skolan på tomten i öster, Priorn 14. Skolverksamheten på fastigheten pågick ytterligare en omgång, 1832-1859, då skolhuset på grannfastigheten blivit för litet. I början av 1900-talet inhyste fastigheten en butik.