Stäng fönster Heby kn, ÖSTERVÅLA-ÅBY 8:69 ÖSTERVÅLA GÄSTGIVARGÅRD

Historik
Den nuvarande byggnaden uppfördes sannolikt 1795 och togs i bruk som gästgivargård 1805 efter att den äldre gästgivargården i Ginka by lagts ned.
Byggnaden om två våningar under valmat tak ligger med södra långsidan utefter Åbyvägen (vägen mellan Uppsala och Östervåla centrum). Det timrade huset är klätt med stående locklistpanel. De nuvarande verandorna tillkom 1923.
1965 inreddes den ursprungliga vinden till festlokal. Gästgivargården har under vissa perioder även fungerat som tingshus. Husets ursprungliga rumsindelning och fasta inredning är till huvuddelen bevarad.
Östervåla gästgivargård utgör ett av de få bevarade gästgiverierna i länet och är ett representativt exempel på denna typ av byggnader.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Västmanlands län, 1990-12-10, Dnr 221-231-89