Stäng fönster Örnsköldsvik kn, ANUNDSJÖ PRÄSTBORD 1:222 ANUNDSJÖ KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - ANUNDSJÖ

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Anundsjö är inte upptaget i 1314 års taxeringslista (DS 1946) men omtalas 1443 (Styffe). Moderförsamling för södra Lapplands socknar.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen är landskapets till ytan största och ligger i den norra delen av landskapet med gräns mot Lappland i norr. På en udde och nära stranden av Anundsjön finns resterna av den äldsta kända kyrkan. Platsen är utmärkt med ett träkors. Den befintliga kyrkan ligger i odlingsbygden i socknens sydöstra hörn i utkant av tätorten Bredbyn på en höjd ovanför Prästviken i Anundsjön. På kyrkogården norr om kyrkan står en spånklädd klockstapel, byggd av Per Zackrisson 1759. Ett gravkapell ombyggdes 1965. Väster om kyrkan ligger en skola.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Stengrund till en äldre kyrka med smalare kor utgrävdes 1956-57. Kyrkan hade ursprungligen ett kvadratiskt långhus och ett smalare rakslutet kor med en total längd av ca 12,5 m. Senare under medeltiden har kyrkan förlängts västerut till en längd av 18 m. Ett enstaka tegel har påträffats liksom ett mynt från 1500-talets början (Hellman 1988). Riven i samband med att ny kyrka uppfördes på annan plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den befintliga kyrkan utgörs av en medeltida salkyrka av gråsten med vapenhus i söder samt sakristia i norr. Ett visitationsprotokoll anger 1437 som kyrkans byggnadsår. Den nuvarande sakristian byggdes 1772 av Per Zackrisson i Kubbe som ersättning för en äldre sådan.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan är vitputsad. Den enda ingången finns i söder genom vapenhuset. Långhusets sydportal är svagt spetsbågig och har en profilerad omfattning. Spåntaket har takkam och tre små spiror eller takprydnader, den mellersta med årtalet 1757. Sakristian har gavelröste av trä. Kyrkorummet täcks av två sekundärt inslagna stjärnvalv av tegel. Remstyckena anas under putsen, vilket tyder på att sköldbågarna går ovanför murkrönen. Sakristian har ett stjärnvalv av trä från byggnadstiden. I kyrkorummet finns enstaka fragment av målningar från slutet av 1500-talet eller början av 1600-talet. Under 1700-talet tillkom de två läktarna i väster samt båtsmansläktaren i koret. Kyrkan restaurerades 1925 och 1952 efter förslag av arkitekt Otar Hökerberg . Vid det senare tillfället togs de gamla färgerna fram på inredningen. Predikstolen från 1700-talets början har troligen snidats av Erik Olofsson Bring i Bredbyn och stofferats 1727. Den skulpterade och förgyllda omramningen runt korfönstret över altaret gjordes på 1790-talet av Pehr Westman, medan glasmålningen är från 1913. Predellan har en målning från 1856 av konstnären Gustav M Kjellström i Örnsköldsvik. Orgelfasaden är från 1866.

En skadad helgonskulptur, troligen från 1200-talet, finns deponerad i länsmuseet tillsammans med en helig biskop och en del senmedeltida skulpturer, bl a från ett altarskåp. I kyrkan hänger ett triumfkrucifix från cirka 1500. En träbössa i vapenhuset av obestämd ålder har möjligen tidigare tjänstgjort som sakramentsskåp. Sexsidig dopfunt av trä från 1665.