Stäng fönster Storuman kn, KYRKAN 5 STENSELE KYRKA

Historik
Stensele första kyrka uppfördes 1824 men revs när nuvarande kyrkan uppfördes i dess närhet 1886 av byggmästaren Johan Nordell efter ritningar Fredrik R Ekberg. Kyrkan i denna mindre tätort är en stor, treskeppig basilika i nyklassisk stil, byggd av trä med högt mittparti, torn i väster och korutsprång i öster, sakristia öster om koret. Fönstren är höga och vida. Både exteriör och interiör är rikt artikulerade.. Mittskeppet i interiören, som gör ett magnifikt intryck, täcks av en öppen takstol och har läktare utmed hela långsidorna och västgaveln. Arbeten år 1934 efter ritningar av Steen Flemming innebar underhåll och ommålning. I koret insattes färgade fönsterglas. Krucifixet i koret ersattes av en altartavla, utförd av Gerda Höglund. 1978 utfördes värmeisolering och varsam upprustning efter ritningar av Bengt Lidström. Den välbevarade kyrkan, kallad Lappmarkens katedral, rymmer närmare 2000 personer är en av Sveriges största träkyrkor. Dess storlek och tillkomst är anmärkningsvärd då den uppfördes av invånarna på en liten ort i glesbygd.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1992-1999