Stäng fönster Bjurholm kn, BJURHOLM 4:3 M.FL. BJURHOLMS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Riven 1874. Bjurholms by anlades 1752. Tillsammans med ett tjugotal andra byar bildade den 1808 ett eget kapellag inom Nordmalings socken. 1815 blev Bjurholm eget pastorat. Ett kapell uppfördes här åren 1806-07 under ledning av bonden Olof Olofsson från Nyby (nuv. Vännäs). En utvidgning av socknen och ökande folkmängd ledde fram till uppförandet av en ny kyrka 1872-75, tätt intill den gamla kyrkan, som revs 1874. Den nya kyrkan förstördes i sin tur av brand 1932 och ersattes av en ny följande år.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulär långhuskyrka med kor i öster, tillbyggd sakristia i öster, västtorn. Ingång i väster.
Uppförd av trä, resvirke, panelklädd. Takbeklädnad spån.

EXTERIÖR - Fasaden klädd med stående, rödfärgad brädpanel. Rundbågiga fönster. Västtorn i tre avsatser med genombruten lanternin, pyramidformigt tak, klot och vimpel. Sadeltak över långhus och sakristia.

INTERIÖR - Tak av tunnvalv, klätt med brädpanel liksom väggarna. Inredningen var mycket enkel med altartavla målad av någon "konstnär" från orten, omålad predikstol utan utsmyckning och öppna bänkar.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 4, Härjedalen, Jämtland, Medelpad och Ångermanland. 1997