Stäng fönster Älmhult kn, GÖTERYD 1:2 GÖTERYDS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Beslut om nybygge togs 1839, då också förslag utarbetades av byggmästaren Sven Tolander i Tolg. Ett 1855 utarbetat förslag av Johan Erik Söderlund stadfästes 1856 och kyrkan uppfördes åren 1856-58 av Tholander väster om den gamla kyrkan. Kyrkan invigdes 1862 av biskop Henrik Gustav Hultman.

PLAN OCH MATERIAL - Kyrkan, som är orientrad i norr-söder, består av ett rektangulärt, treskeppigt långhus med kor samt tresidigt avslutad, utbyggd sakristia i norr och torn i söder. Ingångar genom tornet samt mitt på långsidor genom tornet samt mitt på långsidorna. Separat ingång till sakristian. Kyrkorummet har sedan 1953 en något annorlunda planlösning genom att inbyggnader skett i såväl norra som södra delen av kyrkorummet och genom att sakristian inrättats till kapell. Uppförd av sten, spritputsad och vitkalkad med slätputsade omfattningar. Taktäckning av kopparplåt. Fönsterbågar av gjutjärn.

EXTERIÖR - Exteriörens utformning följer 1855 års ritning och några förändringar har inte skett frånsett byte av takmaterial.

INTERIÖR - Det stora kyrkorummet, som planerades för att rymma 1100 personer, präglas nu av 1953 års renovering, som också innebar en minskning av rummet genom inbyggnader i norr och söder för nya funktioner. Samtidigt ersattes det brutna taket i mittskeppet av nuvarande tunnvalv och sidoskeppens tak sänktes. I den stora, rundbågiga, nu igensatta öppningen mellan kor och sakristia fanns ursprungligen ett ca 3 m högt och rikt ornerat träskrank. Genom igensättningen bildades en altarnisch och väggen försågs 1954 med en muralmålning av David Ralson. Kyrkorummet tillkom 1992.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993