Stäng fönster Dals-Ed kn, RÖLANDA PRÄSTGÅRD 1:4 RÖLANDA KYRKA

FÖRSAMLING 1995: RÖLANDA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen är belägen i den norra delen av de södra dalbygderna, ca åtta km söder om Dals-Ed. Kyrkan ligger relativt höglänt på den östra sidan av Örekilsälvens dalgång. Sydväst om kyrkan, på en skogsbevuxen kulle, står en klockstapel.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av rektangulärt långhus med tresidigt korparti, vidbyggd sakristia i nordost och västtorn. En gråstenskyrka uppfördes sannolikt under medeltiden och betydande partier av denna är bevarade i väster. Dess ursprungliga utformning i öster är inte känd. Vid en ombyggnad, möjligtvis i slutet på 1600-talet, erhöll korpartiet sin nuvarande gestaltning. Ett vapenhus av okänd ålder fanns i söder, sedermera rivet. Sakristian tillkom 1935. Tornet uppfördes 1937 efter ritningar av arkitekt Tor Engloo.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans murar är vitputsade, såväl in- som utvändigt. De nuvarande, rundvälvda fönsteröppningarna samt korportalen i söder togs upp 1873 (medeltidskyrkans sydportal murades samtidigt igen). Långhusets branta sadeltak är skiffertäckt. Det smala, stramt formgivna västtornet, med dess rektangulära ljudöppningar och flacka, kopparslagna huv kontrasterar märkbart mot det äldre långhusets formspråk. Kyrkorummets färgsättning är i huvudsak resultat av den omfattande restaureringen 1935, efter ritningar av arkitekt Anders Berglund. Det ljusa kyrkorummet kröns av ett gråmålat brädvalv med vegetativt dekorerad taklist. Altaruppsatsen från 1730 är skuren av bildhuggare Nils Falk, medan predikstolen är ritad av Tor Engloo 1936.