Stäng fönster Höganäs kn, HUSTOFTA 3:6 HUSTOFTA

Historik
Byn Hustofta ligger i det öppna, svagt kuperade odlingslandskapet cirka två kilometer öster om Höganäs. Vid enskiftet 1826-28 fanns fem gårdar i Hustofta, samtliga ligger kvar på östra sidan av Prästvägen. Byggnadsbeståndet på gårdarna har däremot förändrats och ett tiotal bostadshus har tillkommit längst vägen. Gården Hustofta 3:6 var en utpräglad släktgård och gick inom samma släkt mellan åren 1717 och 1978, då den av systrarna Maria och Anna Andersson testamenterades till Kullens hembygdsförening. Arealmässigt var Hustofta 3:6 med sina 27 hektar den största gården i Hustofta. 1941 avstyckades all jordbruksmark från gården. Gården är en fyrlängad, i det närmaste helt sluten, gårdsanläggning med boningslängan i norr, stallänga med gadeport i väster, loglänga i söder och brygghuslänga med vångaport i öster. Alldeles utanför gadeporten ligger en hög med "plockesten". Den har inslag av skärvad sten och berättar om den tid när vägunderhållet ålåg de olika gårdarna. Större delen av gårdsplanen är i likhet med gade- och vångaporten belagd med kullersten. Framför boningslängan finns gårdens brunn. Kommunalt vatten drogs in 1956. Telefon installerades redan 1918, men elektricitet först 1966 och då bara i köket, Folkastuan och Telefonrummet. Boningslängan är en våning hög och förhållandevis bred, uppförd 1884 i korsvirkesteknik med lersten i facken och klädd med locklistpanel. På baksidan, ut mot trädgården, finns en glasad veranda, sannolikt tillkommen kring sekelskiftet 1900. Vinden är oinredd och på sadeltaket ligger vass. Norr om boningslängan finns trädgården, som bestod av köks- och prydnadsträdgård. Trädgården ligger avskild från gårdsplanen och är genom en häck även avskild från omgivande åker. Åtminstone prydnadsträdgården fungerade troligen som ett extra "finrum". Köksträdgården är numera igenlagd medan prydnadsträdgårdens symmetriska plan ännu lätt går att urskilja. Gångar omsluter ett par gräsbevuxna njurformade partier, ett på vardera sidan av den öppna planen omedelbart framför verandan. Planen och gångarna är belagda med singel. I trädgården finns även en del fruktträd. Ekonomilängorna är uppförda under perioden 1790 till 1884. Byggnaderna är uppförda i korsvirke med regelverk. I stallängan finns en äldre drängkammare som visar hur man i slutet av 1800-talet skilde på folk och fä, samt häst- och kostall och hönshus. Stallängan var ursprungligen cirka sex meter längre och sammanbyggd med loglängan, men kortades i början av 1950-talet. Samtidigt revs ett fristående svinhus alldeles väster om stallet. Denna del av stallet var liksom svinhuset i mycket dåligt skick. Loglängan är uppförd i korsvirke och har sadeltak täckt med vass. Byggnaden restaurerades 1978-80, då den försågs med ny takstol, vissa fack murades om, delvis med återanvänt tegel, och portar nytillverkades. Brygghuslängan inrymmer loge, brygghus och undantag, på 1920-talet ändrad till drängkammare. Längan är byggd i korsvirke och restaurerades 1998 då gaveln mot sydväst murades upp på nytt, två takbjälkar ersattes och en del virke byttes. I norr är brygghuslängan sammanbyggd med ett litet utedass - det enda bevarade på gården. Nära loglängans sydöstra gavel fanns ytterliggare ett dass, men det revs i början av 1980-talet. Ekonomibyggnaderna har inte anpassats till 1900-talets jordbruksmaskiner, troligen mekaniserades aldrig jordbruket på Hustofta 3:6 i nämnvärd omfattning.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Skåne län, 2004-09-30, Dnr 432-18407-97