Stäng fönster Kramfors kn, NORDINGRÅ PRÄSTBORD 1:2 NORDINGRÅ KYRKA

Historik
Socknen ligger vid kusten och omfattar en halvö i Bottenhavet. Kyrkan ligger för sig, intill tätortbebyggelsen, på en flack udde invid Vågsfjärden. Norr om kyrkan passerar vägen till Mjällom. I backen ovanför kyrkan, på andra sidan Mjällomsvägen, ligger prästgården från 1950-talet och ett församlingshem. Invid kyrkan i norr, öster om byvägen, ligger en äldre sockenstuga/ skolhus, nu med turistbyrå. Strax intill kyrkotomtens nordöstra sida passerar en gammal väg till Häggvik österut utmed vilken 12 st kyrkstallar ännu finns kvar. På vägens norra sida ligger ruinen av en medeltida kyrka, strax norr om den nya kyrkan. Öster om ruinen ligger en utvidgad kyrkogård i sluttning ned mot Vågsfjärden. Väster om kyrkotomten på andra sidan sluttningen finns också en mindre utvidgad kyrkogård.

Kyrka av gråsten och tegel är från 1825-1828, uppförd av Simon Geting, troligen efter ritningar av Johan Christian Loell från år 1800. Kyrkan är rektangulär och orienterad i sydost-nordväst. Mitt på den nordöstra långsidan finns ett torn, i vars bottenvåning sakristian ursprungligen var belägen. I sydöst ligger en ny sakristia. Tornets nederdel markeras av kraftiga hörnpelare. Det avslutas uppåt av en öppen lanternin av trä, förgyllt kors på klot. Automatiskt styrda ljudluckor i alla väderstreck, trä, svartmålade.

Se även tidigare inventeringar.