Stäng fönster Jönköping kn, ANTIKEN 1 GAMLA RÅDHUSET I JÖNKÖPING

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Staden Jönköping hade fått stadsprivilegier redan 1284. En träbyggnad från 1620-talet vid dåvarande Stora Torget (nuvarande Hovrättstorget) fungerade som rådhus fram till 1691 då huset förstördes i en stadsbrand. Återuppförandet av ett nytt rådhus på samma plats påbörjades 1696. Det så kallade Gamla rådhuset var ritat av dåvarande landshövdingen Erik Dahlbergh (jfr rådhuset i Eksjö) och invigningen ägde rum 1699. Det dröjde emellertid fram till 1703 innan huset var helt färdigbyggt. Byggnaden eldhärjades 1716 och 1785. Efter den sista branden fick rådhuset en något enklare utformning än tidigare. År 1914 flyttade rådhusrätten till ett hus från 1867 beläget vid Rådhusparken.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av rådhuset, se byggnad - under rubriken historik.