Stäng fönster Jönköping kn, HARPAN 2 AUTOMOBILPALATSET

Historik
Automobilpalatset vid hörnet i korsningen Skolgatan - Trädgårdsgatan, i Jönköpings västra del, uppfördes 1930 för Philipssons Automobil AB. Byggnaden ritades av byggnadsingenjör Birger Lindström, Jönköping. Vid invigningen inrymde byggnaden utställnings- och försäljningslokal för bilar, reservdelsbutik samt bensinstation i bottenvåningen och varmgarage för drygt 280 bilar i de övre planen och i källaren. Med tiden utvidgades verksamheterna. Idag finns inga spår av denna verksamhet. Byggnaden är uppförd i en bärande betong i fem våningar samt källare. De gjutna bjälklagen bärs upp av betongpelare i fasaden och inne i byggnaden. Taket är flackt med fall åt nordost och sockeln är klädd med huggen granit. Butiksfasaderna i bottenvåningen är delvis förändrade. Parkeringsdäcken utgörs av nio halvplansförskjutna våningar där de södra ligger en halv våning över de norra. Inkörsportarna till garaget finns på fasaden vid Skolgatan. Porten till källargaraget är ursprunglig och utgörs av tre spegeldörrar med sex speglar per dörrblad. Byggnadens ursprungliga planlösning är till stora delar intakt. I byggnadens östra del går ett trapphus, med ursprunglig hiss, genom samtliga våningar.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Jönköpings län, 2001-09-21, Dnr 221-2681-93