Stäng fönster Falköping kn, BRISMENE 7:1 BRISMENE KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - BRISMENE

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Befolkningstal år 1805: Inv. i Börstig uppdelade på Brismene och Kärråkra, fördelade enligt en grov uppskattning på 350 resp. 230 inv.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger i den utskiftade bebyggelsen i skogsbygd med småbruten odlingsmark. Till kyrkomiljön hör missionshus och skolhus. Klockaregården, med lång allé från vägen, ligger knappt 2 km från kyrkan. Brismene socken är belägen söder om Falköping, i Falbygdens södra utkant.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Medeltidskyrka, troligen av sten, men i övrigt okänd utformning. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes sannolikt på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande, murade kyrkan uppfördes 1863 efter ritningar av arkitekt Per Ulrik Stenhammar. Kyrkan har salformad plan, med sakristia i norr och torn i väster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Exteriör med vitputsade fasader och rundvälvda fönsteröppningar. Långhuset täcks av ett sadeltak. Tornet kröns av en åttkantig lanternin med spetsiga gavlar och spira. Ingång i väster och söder; södra ingången markeras av en risalit med flersprångig rundbågeportal. Kyrkorummet täcks av ett tredingstak, indelat i rutor av ett kraftigt listverk. Mittfönstret till korväggens ursprungliga trefönstergrupp igensattes 1929, då den gamla kyrkans altaruppsats från 1776 ersatte tidigare kors med svepeduk. Även predikstolen, daterad 1730, härrör från den gamla kyrkan.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Från medeltidskyrkan återstår en reliefornerad dopfunt från slutet av 1100-talet eller omkring 1200, en skadad madonna från 1200-talet och delar av ett altarskåp från 1400-talet.