Stäng fönster Sundsvall kn, EDSTA 19:1 STÖDE KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - STÖDE

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken, eget pastorat 1314. Från 1300-talets slut till 1858 pastorat med Tuna, sedan 1858 eget.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen omfattar en del av odlingsbygden i Ljungans dalgång och stora skogsområden. Kyrkan ligger i utkanten av tätorten, nära stranden av älven där den övergår i Stödesjön. Väster om kyrkan öppnar sig odlingsbygden. Öster om kyrkan och kyrkogården ligger församlingshemmet och prästgården.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Medeltida kyrka. Kyrkan revs 1757 men en beskrivning från 1761 ger oss en uppfattning om den då ganska fallfärdiga byggnaden. Kyrkan var av sten, 17 3/4 alnar lång och 10 3/4 alnar bred inom murarna. Koret som var "sedermera påbygdt" var 7 alnar långt och 6 alnar brett. Sakristia och vapenhus i trä byggda omkring 1685. Utöver fönster i söder hade man tagit upp ett korfönster 1673 och ett fönster 1745 på den tidigare fönsterlösa nordväggen. Till denna kyrka hörde en dopfunt i kalksten från 1200-talet, tillskriven Calcarius, den finns nu i den nya kyrkan. Ett antal medeltida skulpturer, däribland en St.Annabild från 1528 och en skyddsmantelmadonna från början av 1500-talet, förvaras i den nya kyrkans torn där man har inrättat ett kyrkomuseum.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: På platsen för den gamla medeltida kyrkan byggdes 1757-59 en ny kyrka. Byggmästare var Olof Romberg från Leksand. Planen var oktogonal med sakristia av trä i nordost och vapenhus i sydväst. 1881 förlängde man långhuset åt öster och byggde ett torn däröver. Då revs också sakristia och vapenhus. Kyrkan är idag en i väster tresidigt avslutad byggnad av sten med torn i öster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Fasaderna är vitputsade och taket är av plåt. Tornet är lanterninkrönt. Sakristian ligger i tornets bottenvåning och fick 1954 en separat ingång. Huvudingång i väster. I kyrkorummet fick 1819 ett tunnvalv av trä ersätta de tidigare tegelvalven. Altaruppställningen från 1762 står placerad i en nisch mot östväggen. Uppsatsen i rik rokoko är snidad av Johan Edler d.ä. med målning av Carl Hofverberg. Predikstolen är troligen snidad under 1770-talet. Orgelfasaden är från 1852. Kyrkan har genomgått restaureringar 1917 efter förslag av arkitekt Fredrik Falkenberg, då bl.a. ny bänkinredning förvärvades, samt 1956, då ingången från öster till sakristian bort och en ny tillkom genom tornets norra mur.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Forskningsprojektet Sockenkyrkorna. Kulturarv och bebyggelsehistoria 1999; rev. 2008.