Stäng fönster Enköping kn, TEDA 1:1 TEDA KYRKA

Historik
Teda kyrka ligger omkring en mil sydväst om Enköping, nära gränsen till Västmanland. Söder om kyrkan står en klockstapel, uppförd under 1700-talets förra hälft.

Kyrkan har rektangulärt långhus med rakslutet korparti och sakristia i norr. På korets södra sida finns ett gravkor från sent 1600-tal. Kyrkans putsade murar består huvudsakligen av natursten, gravkoret är dock murat i tegel på sandstenssockel. Långhus och sakristia har sadeltak, gravkoret täcks av en karnissvängd huv med lanternin. Kyrkans ingång är belägen i väster.

Av den äldsta romanska kyrkan från omkring 1200 återstår långhusets västra del. Omkring 1300 förlängdes kyrkan åt öster till salkyrka, och vid samma tid tillkom troligen även sakristian. Omkring 1500 slogs kyrkorummets stjärnvalv, och ny ingång togs upp till sakristian. Från samma tid härstammade troligen ett vapenhus i söder, som revs 1754. På 1680-talet tillkom det så kallade Stureska gravkoret, som ursprungligen uppfördes för Arvid Ivarsson Natt och Dag. I slutet av 1600-talet byggdes vidare ett litet gravhus (rivet omkring 1830) över Johan Skalm av Karelen på kyrkans södra sida.

Kyrkans utseende präglas främst av en omfattande restaurering 1754. Vid denna erhöll fönsteröppningarna sin nuvarande stickbågiga form, vapenhuset revs och ny ingång togs upp i västra gaveln. Eventuellt byggdes gravkorets tak om samtidigt. Invändigt vitlimmades kyrkan, ny bänkinredning tillkom och predikstolen flyttades från södra till norra väggen.

1954-55 genomfördes en restaurering av interiören enligt förslag av Torsten Hjelm. Restaureringen omfattade bl.a. framtagning av två smygar till medeltida fönsteröppningar. Väggar och valv målades i en gråvit ton, äldre färg på predikstolen togs fram, och övrig inredning målades om. Vidare återställdes gravkoret, som vid en restaurering 1908 inretts som sakristia.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996