Stäng fönster Uppsala kn, RASBOKIL 2:1 RASBOKILS KYRKA

Historik
Rasbokils kyrka ligger några km norr om Rasbo, till vilken den är annexförsamling sedan länge. Vid kyrkan ligger en Trefaldighets källa. Äldre sakristimurar tyder på att kyrkan haft en föregångare, troligen en träkyrka.

Nuvarande kyrka är uppförd av gråsten med tegel i gavelröstena. Det är en salkyrka i tre travéer med sakristia i norr och vapenhus i söder. De spetsiga gavelröstena är dekorerade med blinderingar.

Kyrkans äldsta mur finns mellan sakristia och kor, den härstammar från en tidigare folkungatida sakristia. För övrigt är hela kyrkan, med stjärnvalven, uppförd omkring 1500. Kalkmålningarna är utförda under 1500-talets tidigare del av den s.k. Rasbolkilsmästaren.

Kyrkan står relativt oförändrad. 1700-talet innebar vitkalkning invändigt och reparation av valven som var i dåligt skick. På 1870-talet togs det norra fönstret upp och exteriören rappades. Interiören restaurerades 1909-1910 under ledning a Sigurd Curman, då framtogs medeltidsmålningarna.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996