Stäng fönster Stenungsund kn, UCKLUMS-SMEDSERÖD 1:1 INLANDS NORDRE OCH FRÄKNE HÄRADERS TINGSHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset uppfördes för Inlands Nordre och Fräkne härad och ersatte ett äldre hus på samma plats, uppfört 1829 (se Grundström, s 46-ff). Inlands Nordre och Fräkne härader alternerade mellan det aktuella tingshuset och tingshuset i Grohed. Tingshuset i Smedseröd ligger på en höjd vid E6:ans gamla sträckning, strax öster om Stenungsund. I vinkel mot tingshuset ligger ett före detta gästgiveri och tidigare fanns en länga med bland annat arrest och dessutom några ekonomibyggnader. Tillsammans utgjorde byggnaderna en sluten gårdsmiljö.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1997-11-11, Grundström, Ulf. "Tingshuset i Smedseröd: Inlands Nordre härads sista tingshus" manus till B-uppsats, Institutionen för Miljövetenskap och Kulturvård, Avdelningen för Kulturvård, Göteborgs universitet