Stäng fönster Ljusdal kn, KÅRBÖLE 4:1 KÅRBÖLE KYRKA

Historik
Det första träkapellet i Kårböle, som enligt uppgift uppfördes under tidig medeltid, låg i närheten av Kårån som rinner genom byn och denna byggnad användes fram till 1500-talets senare hälft. År 1599 invigdes på en annan plats i byn en ny kyrkobyggnad som var åtta meter lång, fem meter bred och nio meter hög. Måttuppgifterna antyder att det kan ha varit en stavkyrka, vilken senare försågs med ett lågt torn i väster. Under 1760-talet ersattes det då svårt rötskakade kapellet med en ny kyrka av trä som 1776 dekorerades av den unge konstnären Jonas Åkerström som var lärjunge till konstnären Paul Mickelsson Hallberg. År 1817 försågs kyrkan med ett torn. Även denna kyrka fick en kort historia då den utdömdes efter 100 år eftersom byggnaden lutade, tornet hade satt sig och virket var svårt angripet av röta och svamp. Församlingen beslöt därför 1867 att uppföra en ny kyrkobyggnad på en ny plats i byn och resultatet blev den nuvarande kyrkan som stod färdig tre år senare. Den nya kyrkan ritades av arkitekt J. E. Söderlund och byggdes under ledning av byggmästare Per Norin från Trönö.
Den nuvarande kyrkogården, som omger kyrkan på alla sidor, invigdes 1870 och utvidgades åt öster 1957.