Stäng fönster Västervik kn, DALHEMS PRÄSTGÅRD 1:14 DALHEMS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - DALHEM

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Del utbruten till Överum 1931.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan har ett högt och fritt läge på terrasskant 250 m söder om sjön Patt. Till den väl avgränsade kyrkomiljön hör prästgården samt de tre i halvcirkel placerade byggnaderna som tidigare inrymt bl.a. skola och kyrkvaktmästarbostad. Skolhuset
fungerar nu som församlingshem. Namnet Dalhem är slående för bygden; socknen omges av höga skogklädda berg och vägen från söder ringlar brant nedför, mot kyrkan där landskapet öppnat sig kring sjön. Dalhem ligger i nordöstra Småland och gränsar mot Östergötland.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Medeltidskyrka av sten bestående av ett nära kvadratiskt långhus, ett smalare, rakslutet kor, en sakristia på korets nordsida samt en tillbyggnad i väster, kallad Fagerdalskyrkan. Kyrkans ålder och byggnadshistoria är inte säkert känd. Sannolikt var långhus och kor uppförda i ett sammanhang, möjligen även sakristian, medan Fagerdalskyrkan tillbyggts senare under medeltiden. Murarna bestod huvudsakligen av gråsten. Gavelröstena på mellankyrkans norra och södra sidor samt på Fagerdalskyrkan västra vägg var dock av tegel och försedda med blinderingar. Ett timrat vapenhus av okänd ålder fanns i söder. Kyrkorummet, liksom Fagerdalskyrkan och sakristian, hade medeltida ribbvalv av tegel. I det kvadratiska långhuset vilade valven på ett mittpelare. Interiören var smyckad av figurativa målningar, enligt inskrift från 1505. Kyrkan revs i samband med att ny uppfördes på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande stenkyrkan uppfördes 1876-78 efter ritningar av J W Kajerdt. Den har korsformad plan med rakslutet korparti, utbyggd sakristia i öster samt västtorn.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Nyklassicistisk exteriör med vitputsade murytor, hörnlisener och rundvälvda muröppningar, men även med medeltidsinspirerade inslag som den höga spiran och vimpergportalerna i norr och söder. Ingång även i väster via tornet. Kyrkans sadeltak täckt med grönmålad plåt. Det korsformade kyrkorummet täcks av ett listindelat tredingstak. Orgel och predikstol samtida med kyrkan. Den gamla kyrkans altartavla, utförd av Edvard Orm 1725, bestod av sex stycken oljemålningar. Två av dessa är nu infattade i kyrkans altaruppsats. De övriga målningarna placerade i koret och sidskeppen. Bänkinredningen är öppen och varje gavel kröns av ett trepass. Kyrkobyggnaden har inte genomgått några genomgripande förändringar sedan den byggdes. Smärre förändringar gjordes 1951, då bland annat en skärm insattes vid dopfunten.