Stäng fönster Västervik kn, TORSKEN 6 NORÉNSKA GÅRDEN

Historik
Gården är den enda relativt fullständigt bevarade av en rad stora handelsgårdar, som under senare delen av 1700-talet växte fram på de attraktiva sjötomterna vid Gamlebyviken. Bebyggelsen består av ett tvåvånings bostadshus vid gatan och två bodlängor, som bildar en mot gatan och grannfastigheten närmast helt sluten miljö, men som öppnar sig mot vattnet, där gården ännu har sin egen brygga. Gårdsplanen bevarar sin gamla fältstensbeläggning. Bostadshuset är ett tvåvånings panelat trähus med högt brutet tak, uppfört 1796. Panelen tillkom åtta år senare och gulmålades med alunslam. 1902 tillbyggdes en frontespis åt gatan samt gårdssidans trapphus. Den södra gårdslänga, ursprungligen byggd 1814, är uppförd av korsvirke och panelad. Där inrymdes förr stall, brygghus, visthusbod m m. Den andra gårdslängan byggdes 1912 och inrymmer bodar m m. Dess västra del avkortades något 1970. I bostadshuset är den ursprungliga sexdelade planen bevarad, likaså betydande delar av den fasta inredningen från byggnadstiden och 1800-talets mitt, såsom köksspislarna med kupa och bakugn, snickerier, taklister och väggfasta skåp.

källa: Byggnadsminnen 1961-1978 - Förteckning över byggnadsminnen enligt lagen den 9 december 1960 (nr 690). Riksantikvarieämbetet och Liber Förlag, Stockholm, 1981. ISBN: 91-38-06360-3