Stäng fönster Sollefteå kn, RÄTTVISAN 4 TINGSHUSET, SOLLEFTEÅ

Historik
Under 1800-talet hölls ting i Sollefteå på flera olika ställen. Efter 1882 höll man till i en flygelbyggnad till Hullsta gård. 1902 konstaterade hösttinget att det var nödvändigt att häradet uppförde ett särkskilt tingshus. 1904 fick man tillstånd för detta av Härnösands landskansli. Entreprenaden gick till byggmästaren J. Wallgren. Denne skulle uppföra tingshuset efter ritningar av arkitekt Folke Zettervall, som ritade ett hus i fornnordisk anda.

Tingshusets huvudbyggnad är placerad i nord-sydlig riktning på den stora hörntomten i kvarteret Rättvisan 4. Separata byggnader uppfördes samtidigt för vaktmästare och uthus. Vaktmästarebostaden inrymmer förutom bostadslägenhet även 2 fångceller. Den ursprungliga uthusbyggnaden innehöll bodar för ved och kol samt avträde. Numera är de omdisponerade för garage. Samtliga byggnader är uppförda i timmer och är till och med nedre våningens fönster klädda med stående panel medan övre hälften av husen samt gavelfälten har liggande panel. Sadeltaken är belagda med tegel. Interiört är tingssalen till största delen bevarad intakt. Zettervall ville gestalta den som en fornnordisk samlingssal. Viss modernisering av tingssalen skedde på 1950-talet för att få den ljusare. Under 1990-talet har ett återställande av tingssalen genomförts och 1994 genomfördes dessutom en exteriör renovering.